World Cup Varna en Annecy
Bericht toegevoegd op 19/08/2009 11:33:40
Tom Vangeneugden 10de en 11de in Open water wedstrijden

(Verslag overgenomen van website Tom VGN)
Zoals al een hele tijd op mijn kalender stond, heb ik vorige week voor het eerst een 10km marathon gezwommen. De eerste Wereldbekerwedstrijd was in zee, in Varna (Bulgarije), de tweede in een meer in Annecy (Frankrijk, vlakbij Geneve).

Ik was zonder verwachtingen vertrokken en zou wel zien hoe ver ik zou geraken. In m'n hoofd wist ik perfect wat ik moest doen en zeker wat niet, maar in de praktijk is het toch wel iets anders... Tijdens m'n eerste race ging ik nog iets te veel buiten de groep zwemmen, m'n eigen lijn volgen, laten wegzetten bij de boeien en de bevoorrading en nam ik teveel tijd voor m'n eigen voeding. Daardoor kwam ik achteraan het veld te liggen en op het moment dat ik weer redelijk vooraan kwam was de juiste ontsnapping al weg. In je eentje achtervolgen in zee is gewoon niet te doen. Ik bleef ongeveer een kilometer hangen op 20-30 meter, maar op een bepaald moment is het helemaal gebeurd. Ik werd toch mooi 11e. Qua leergeld was dit de perfecte race:-)

De tweede wedstrijd was bijna het omgekeerde. Misschien dat ik in de eerste van vier rondes van 2,5km het tempo iets te ver liet zakken waardoor ik in de tweede ronde teveel krachten verspeelde met inhalen, maar op de eerste ronde na, heb ik de hele wedstrijd goed kunnen meedraaien voorin. Bij het ingaan van de laatste ronde zwommen de twee Belgen mooi aan kop:-) Na met de Britten gesproken te hebben over hun voedingstactiek had ik ook besloten om de hele race zonder voeding te doen. Volgens hen wordt dat de toekomst... Waarschijnlijk kost die tactiek mij in de beslissende fase kracht, maar volgens mij kan je je lichaam zo trainen en voorbereiden dat dat op termijn alleen maar voordeel oplevert. Op 500m van de streep zat ik dus nog mee vooraan. Bij de laatste twee boeien en in de laatste 20m heb ik nog iets te weinig lef om zelf klappen uit te delen en laat ik me nog teveel opzij zetten. Ik werd wel mooi 10e op maar zes seconden van het podium. Super race!

Wat de toekomst nu gaat brengen, 1500m of open water, ga ik de komende weken beslissen... Suggesties zijn altijd welkom;-)

1. trainer Theo (23/08/2009 21:44:42)
Tom, zonder meer puik werk ! We snappen dat je twijfelt over hoe het verder moet. Je komt er wel uit want...goed omringd!

244381 bezoekers sinds 15/08/2003